لباس فرم مهمانداری و خلبانی در کشور های مختلف متفاوت است. عوامل بسیار زیادی در مشخص شدن طرح و ایجاد طرح نهایی برای لباس فرم مهمانداری و خلبانی تاثیر گذار هستند.
لباس فرم مهمانداری و خلبانی در کشور های مختلف
لباس فرم مهمانداری و خلبانی در کشور های مختلف با یکدیگر متفاوت است. حتی ممکن است کشوری که چندین شرکت هواپیمایی دارد، از یک نوع لباس هواپیمایی استفاده نکند; و طرح های مختلفی از این لباس ها را داشته باشد.
طراحی لباس فرم مهمانداری و خلبانی در کشورهای مختلف بر اساس قوانین پوششی آن کشورها طراحی و تولید می شود. به دلیل تفاوت قوانین و الزامات کشورهای مختلف، هر لباس تولید شده ای، مخصوص به کشور خاصی می باشد. مثلا نمی توان لباس طراحی شده برای شرکتهای هواپیمایی اماراتی را به عنوان لباس فرم شرکتهای هواپیمایی آمریکایی استفاده کرد.
گفتنی است که لباس خلبانی و مهمانداری به عنوان یکی از الزامات در کشورهای مختلف بوده و حتما باید مورد استفاده قرار بگیرد. استفاده از لباس شخصی حین خدمت دادن و خلبانی به هیچ عنوان مجاز نیست. در این صورت کشور مورد نظر با فرد خاطی برخورد خواهد کرد.
برای مثال در یکی از پرواز های کشور هاوایی، خلبان با لباسی غیر از لباس فرم هواپیمایی مخصوص به خودش، پرواز را هدایت می کرد. کشور هاوایی بعد از فهمیدن ماجرا، خلبان خاطی را به دادگاه کشاند. حکم قاضی باعث شد تا آن خلبان برای 15 سال از خلبانی محروم شود. همچنین نیم میلیون دلار جریمه نقدی نیز برای او در نظر گرفته شد.
دلایل استفاده از لباس فرم مهمانداری و خلبانی
امروزه لباس فرم مهمانداری و خلبانی به دلایل مختلفی استفاده می شود.
تشخیص افراد
یکی از اصلی ترین دلایل استفاده از این لباس فرم ها، تشخیص افراد کادر پرواز و پستهای آنها می باشد.
مثلا خلبان که وارد هواپیما شده و از جلوی مسافران رد می شود، مسافران پرواز میدانند که او خلبان است. زیرا هر عضو از کادر پرواز دارای لباس های متفاوت و مخصوصی است.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید هر مهماندار نیز لباسی متفاوت با مهماندار دیگر دارد. این تفاوت را پست و مقام آن ها رقم می زند. برای مثال مهماندار ارشد هواپیمایی در یکی از کشور های آسیایی، لباسی قرمز رنگ بر تن می کند. مهمانداران دیگر نیز با توجه به رتبه و سابقه شان لباس های رنگ سبز، آبی، قهوه ای و سفید بر تن می کنند. با این کار باعث می شوند که مسافران پست و مقام آن ها را از یکدیگر تشخیص دهند.
نظم
یکی دیگر از دلایلی که تمامی شرکت های هواپیمایی در سراسر دنیا از لباس فرم هواپیمایی و مهمانداری استفاده می کنند، برقرار نظم میان اعضا و مسافران پرواز می باشد.
اگر هر عضوی از کادر پرواز با لباس شخصی در هواپیما حاضر باشد، مطمئنا نظم هواپیما دچار اختلال خواهد شد. در نتیجه دیگر مسافران نمی توانند درخواست های خود را از خدمه کادر پرواز داشته باشند. زیرا هر شخصی ، تصور می کنند یکی از مسافران است و منتظر شخصی با لباس فرم مخصوص می مانند.
نظم در پرواز یکی از اصلی ترین عوامل موفقیت در پرواز می باشد. بدون نظم هیچ قسمتی از پرواز پیش نخواهد رفت.
بهداشت
اما بهداشت هم یکی دیگر از دلایل استفاده از لباس فرم مهمانداری و خلبانی در پرواز می باشد. اگر خلبان یا مهمانداران با لباس شخصی که ممکن است به سرویس بهداشتی های مختلفی رفته باشند، وارد هواپیما شوند و به وظایف خود عمل کنند، بدون شک آلودگی را انتقال می دهند و به هیچ عنوان جلوه و ظاهر خوبی نخواهد داشت.
اما لباس فرم مخصوص باعث می شود تا خلبان و مهماندار فقط و فقط در محیط کار از آن استفاده کند و بیرون از محیط کار با لباس شخصی خود رفت و آمد کند. همین استفاده اختصاصی از لباس ها در محیط کار باعث جلوگیری از انتقال اکثر ویروس ها به مسافران و دیگر اعضای کادر پرواز خواهد شد.
تفاوت لباس های خلبانی
اگر تا به حال سوار هواپیما شده باشید و یا لباس های خلبانی را از نزدیک دیده باشید، متوجه وجود خطوط ریز و درشت یا نماد هایی بر روی این لباس ها می شوید. شاید در نگاه اول بگویید که این نماد ها و خطوط کاملا تزیینی هستند و جنبه دیگری ندارند.
اما باید بگوییم هر یک از نماد ها و خطوط نشان دهنده مقام و رتبه آن خلبان است و به هیچ عنوان جنبه تزیینی ندارد. برای مثال شرکت های هواپیمایی برخی از کشور های اروپایی مانند فرانسه و انگلستان، درجه خلبان را با حلقه های متعددی مشخص می کنند که باعث می شود مسافر تشخیص دهد که خلبان در چه رتبه ای قرار دارد و به نوعی مشخص کننده درجه خلبان خواهد بود.
لازم به ذکر است که اکثر خطوط و نماد ها طلایی رنگ هستند و از روی رنگ نماد ها و خطوط نمی توان تشخیص داد که خلبان در چه سطحی است و فقط تعداد این خطوط و شکل نماد ها تعیین کننده درجه خلبان خواهند بود.
لباس های خلبانی و مهمانداری شبیه به لباس های نظامی در قدیم نیز می باشند؛ اگر فیلم های مربوط به جنگ جهانی را دیده باشید و لباس های نظامیان در آن جنگ را مشاهده کرده باشید، می فهمید که شباهت هایی میان لباس مهمانداری و خلبانی با لباس های نظامی قدیمی وجود دارد و بدون شک برای تان جالب توجه خواهد بود.
لباس فرم مهمانداری و خلبانی – جمع بندی نهایی
همانطور که گفته شد استفاده از لباس مهمانداری و خلبانی در کشور های مختلف با توجه به قوانین و شرایط می باشد و نمی توان طرح های مشترکی را از نظر شلوار و مانتو بین کشور های اسلامی و غیر اسلامی پیدا کرد.
هر چند که ممکن است برخی از لباس ها توسط یک طراح، طراحی شده باشند اما همان طراح نیز با توجه به شرایط و قوانین کشور مورد نظر طراحی خود را انجام می دهد در غیر این صورت هم شرکت هواپیمایی و هم طراح مرتکب خطا شده اند و با توجه به قوانین آن کشور، با آن ها برخورد خواهد شد.
لازم به ذکر است که فقط شرکت های هواپیمایی از لباس فرم اداری مخصوص بهره نمی گیرند. بلکه دیگر سازمان ها و شرکت ها از لباس فرم لباس فرم کارگاهی، لباس فرم سازمانی، لباس فرم رانندگان، لباس فرم کشتیرانی، لباس فرم مدارس، لباس فرم سپاه ( لباس فرم نظامی ) و … متناسب با نوع فعالیت و کار، بهره می گیرند.